Hugo Alves Velame (1974)

Hugo Alves Velame

Hugo Alves Velame (23 juli 1974) was een sympathieke Braziliaanse middenvelder die tussen 1997 en 2005 in totaal 248 officiële wedstrijden voor FC Groningen speelde.

Hugo tekende als jeugdtalent van Flamengo eerst bijna een contract bij Feyenoord, samen met zijn landgenoot Gláucio. Tot een overgang naar de Rotterdamse club kwam het evenwel niet. In 1997 trok de kleine Braziliaan alsnog naar Nederland. Samen met Leonardo dos Santos tekende hij een contract bij FC Groningen.

Het eerste seizoen van de Braziliaanse spelverdeler in het Oosterpark liep direct uit op een van de dieptepunt in de historie van FC Groningen. Trainer Wim Rijsbergen werd ontslagen en ondanks de aanwezigheid van medespelers als Harris Huizingh, Erwin Koeman en Magno Mocelin degradeerden de Groningers via een dramatisch nacompetitie-optreden naar de Eerste Divisie.

Directeur Hans Nijland greep het moment direct aan om schoon schip te maken in het Oosterpark. Met nieuwe talenten als Joost Broerse, Ivar van Dinteren, Gregoor van Dijk en Sander van Gessel werd langzamerhand de weg naar boven weer gevonden. De ervaring van Raymond Atteveld,  Roy Beukenkamp en Hans Visser en de veelscorende Martin Drent deed de rest. Trainer Jan van Dijk smeedde met een 3-2-3-2 systeem een uitgebalanceerd elftal.

Hugo en Leonardo groeiden in dat team uit tot onmisbare schakels. Leonardo vanwege zijn rushes aan de rechterkant, Hugo als spelmaker en rustpunt op het middenveld. De Braziliaan ontbeerde pure snelheid om de top te bereiken, maar was moeilijk van de bal te krijgen en altijd aanspeelbaar, dacht naar voren en was en had een feilloos gevoel voor positie.

Nadat in 1999 promotie op het nippertje werd misgelopen – Hugo miste in het beslissende duel tegen Sparta een penalty – volgde in 2000 alsnog promotie naar de Eredivisie via de nacompetitie.

Met Ron Jans als nieuwe trainer – Jan van Dijk was eerder vertrokken naar Roda JC en zijn opvolger Dwight Lodeweges ontslagen – groeide langzamerhand de status van FC Groningen. Hugo Alves Velame bleef een belangrijke pion in de formatie van de nieuwe trainer. Hij  was daarmee een van de spelers die een belangrijke basis legde voor de topjaren die volgden: hoge klasseringen in de Eredivisie, een kolkende Euroborg en nieuwe Europese avonturen.

Na 248 officiële wedstrijden voor FC Groningen (>> bekijk hier zijn statistieken) vertrok Hugo in 2005 naar Cyprus. Daarna kwam hij nog uit voor BV Veendam, maar dat werd door een knieblessure geen succes.

Hugo bleef in Groningen wonen en vervulde nog diverse jeugdtrainersfuncties bij de FC. Begin 2019 werd bekendgemaakt dat hij trainer zou worden bij HFC ’15. Sambavoetbal in Hoogkerk? Als het aan Hugo Alves Velame ligt wel!

Foto – FCG Stats

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *