Voor even waren we weer allemaal kleine jochies

Voor even waren we weer allemaal kleine jochies. Dat we inmiddels een klein beetje volwassen en ouder zijn geworden, dat waren we op slag vergeten. We waanden ons weer in vroegere tijden, toen we als jongetjes met een glaasje cola en een zakje chips naar onze voetbalhelden keken. Want dat waren ze, voetbalgoden zelfs, niks mensen van vlees en bloed.

Op vrijdag 13 september waren de voetbaliconen op de Wageningse Berg bij ‘Ballen op de Berg’. Een ode aan de club FC Wageningen, die in 1992 failliet raakte. Er werd afgetrapt met een wedstrijd tussen voetbalbloggers en journalisten, de hoofdaffiche was niets minder dan oud-FC Wageningen tegen oud-Vitesse. Oftewel, de Gelderse derby werd deze dag weer in ere hersteld. De daaropvolgende avond was bedoeld om groen-witte bergherinneringen op te halen. Het was een dag van geluk, want de club leefde in ieder geval voor één dag weer glorieus. En niet in het minst vanwege de mooie lijst aanwezige voetbalhelden. 

Rob McDonald, de voetbalkosmopoliet die slechts één seizoen in Wageningen speelde, maar nog steeds warme gevoelens voor De Berg koestert. Frans Thijssen, de man uit Malden. Hij speelde in 1975 de UEFA Cup-finale met Ipswich Town. Jan van Halst, de kuitenbijter, die in 1989 als broekie met een flinke haardos bij de groen-witten speelde, en nog steeds af en toe nog even een rondje loopt over De Berg om sfeer te proeven.

Frits van de Klift, een échte Wageninger die samen met Peter van der Leij een onberispelijk verdedingsduo vormde bij de Bergbewoners. De rappe spits Ricky Hilgers, die het vertrouwen van trainer Bert Jacobs niet beschaamde. Hij maakte de opkomst van Vitesse eind jaren ’80 mee en scoorde menigmaal op Monnikehuize. Om nog maar niet te spreken van Huub Loeffen, de man die in Londonderry met een fijne lob de winnende scoorde tegen Derry City.

Gerdo Hazelhekke, ja, Gerdo Hazelhekke! Hij is na Ton van de Weerd clubtopscorer aller tijden bij FC Wageningen. Hij presteerde het om tegen Ajax in de Meer ooit tweemaal te scoren, Wageningen won die wedstrijd met 2-4. Een clubicoon die zijn hand niet omdraaide voor allerlei klusjes in het organisatiecomité van Ballen op de Berg. En ook 13 september was hij gewoon van de partij als speler, een kersverse heup ten spijt.

En dokter Wit natuurlijk. Jarenlang voorzitter van WVV Wageningen en uitvinder van de nacompetitie. Hij genoot van de dag en het weerzien met zoveel bekenden.

David Endt, de poëet en penkunstenaar die zijn complete panini-album uit 1981, inclusief een prachtige Wageningen-selectie, had meegenomen. Hij was er nog even zuinig op. Abe van den Ban, de man die vorig jaar in het middelpunt stond bij In den ban van Abe, hij mocht niet ontbreken. En zijn snor ook niet.

En zo waren er zoveel prachtige voetbalnamen van de partij, het waren er echt teveel om op te noemen. Allemaal vonden ze het even mooi. Wij vonden het fantastisch dat we onderdeel mochten uitmaken van de organisatie. We zijn er trots op dat we een steentje bij mochten dragen aan deze pure show van voetbalnostalgie op de Wageningse Berg en de ruim duizend toeschouwers een mooie middag konden bezorgen.

Ook moesten we even denken aan Ton en Charley van de Weerd, Tom Krommendijk, Frits Goodings, Fritz Korbach, Epi Drost en al die andere overleden FC Wageningen-spelers. Zij zijn niet meer onder ons, maar hun naam werd de 13e nog veelvuldig genoemd. In de Wageningen-harten zijn ze nog springlevend.

Wij danken onze samenwerkingspartners Voetblah, Gogme United en de Vereniging Vrienden Stadion Wageningse Berg. We danken Marco Magielse voor de schitterende foto’s en Stephan Dekker en vrienden van COPA Football voor het beschikbaar stellen van de prachtige shirts en dito wedstrijdballen. Het organiseren van dit mooie evenement kostte veel energie, maar we kregen er nog meer voor terug.

Ook bedanken we de spelers van oud-FC Wageningen, oud-Vitesse, coördinator Edwin Struis en het journalistenteam, bloggers, het arbitrale duo onder leiding van oud-topscheidsrechter Henk van Ettekoven, medische staf, commentator Eddy Poelmann, Meindert Talma en alle medewerkers van de vereniging van FC Wageningen die zorgden dat de faciliteiten tiptop in orde waren. Zonder jullie was dit succes onmogelijk geweest. 

Met FC Blogbroeders gaan we door. Deze expeditie was een waardige opvolger van de Wambertotour en ‘In den Ban van Abe’. Ons volgende evenement zal waarschijnlijk niet op de Wageningse Berg zijn. Wel hopen we vurig dat het stadion kan blijven en dan als onderdeel van het nieuwe Future Center. Want deze monumentale plek, waar elke millimeter voetbalhistorie en nostalgie ademt, mag nooit verloren gaan. We wensen alle betrokkenen hierbij veel succes.

Vrijdag de 13e. Een dag van voetbalgeluk. We waren voor even weer een klein jochie. En dat voelde heerlijk.

Zie www.facebook.com/ballenopdeberg voor een uitgebreid foto-verslag

2 reacties

  1. Mooi beschreven Boa Morten! Inderdaad, als kleine jochies. Zo móest ik op de foto meteen van mijn favoriete oud-voetballers,de vleesgeworden bescheidenheid Frans Thijssen. Jij en al je companen bij KUDN ook zeer bedankt voor de geweldige inzet en de uiterst plezierige samenwerking. En wie weet, volgend jaar een stuk dichter bij jullie in de buurt.

    Houdoe!

  2. Eeuwig zonde dat Fc Wageningen

    Vriendelijke Groeten Danny van Strien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *