Marian Damaschin (1965)

Marian Damaschin

Marian Damaschin (1 mei 1965) was een Roemeense spits die tijdens het seizoen 1991/92 bij Feyenoord speelde. Veel indruk maakte hij niet in Rotterdam, maar hij tekende wel voor een primeur. Tijdens de eerste Nederlandse Super Cup-wedstrijd na 1949 schoot hij Feyenoord langs PSV.

Damaschin speelde vanaf 1983 voor diverse clubs in zijn vaderland, zoals Dinamo en Victoria Boekarest. In de voorbereiding van het seizoen 1991/92 trok hij naar Rotterdam-Zuid. Dit jaar was een soort van overgangsjaar voor de club. De ploeg had jarenlang kleurloos meegedraaid in de Eredivisie en stond na het HCS-debacle zelfs aan de rand van de afgrond. Dit bedrijf was begin jaren ’90 de hoofdsponsor van Feyenoord, ging failliet en dreigde de club hierin mee te nemen. Op het nippertje, en dat was mede te danken aan voorzitter Jorien van den Herik, kon dit voorkomen worden.

Er werd een nieuw team geboetseerd, dat later grote successen zou behalen. Met spelers als John de Wolf, Ed de Goeij, Henk Fräser, Gaston Taument, Rob Witschge en Regi Blinker. Damaschin mocht hier welgeteld één jaar van deel uitmaken. Zijn officiële debuut was veelbelovend. In de eerste Nederlandse Super Cup-wedstrijd, de voorloper van de huidige ‘Johan Cruyff Schaal’, speelde bekerwinnaar Feyenoord tegen landskampioen PSV. Damaschin gaf direct zijn visitekaartje af. In de tiende minuut verschalkte hij keeper Hans van Breukelen en maakte Feyenoord winnaar van de Super Cup.

Het was echter een van de weinige wapenfeiten van de Roemeen. Hij scoorde ook nog een fraaie goal tegen Ajax in de competitie, dat wel, maar verder dan een handvol andere doelpunten kwam hij niet. Hij had onder meer concurrentie van de Tsjech Stanislav Griga en József Kiprich, wiens ster rijzende was en langzamerhand uit zou groeien tot Feyenoords onbetwiste nummer één in de spits.

Feyenoord werd dat seizoen derde en won opnieuw de KNVB-beker. Marian Damaschin mocht alweer vertrekken en trok naar de Franse club Grenoble Foot 38. Maar ondanks zijn beperkte kwaliteiten als spits, had Marian Damaschin zich toch maar even in de geschiedenisboeken genesteld.

In onderstaand filmpje blikt oer-Feyenoorder Sjaak Troost samen met journalist Jaques Hendriks terug op zijn laatste Klassieker, de legendarische wedstrijd Feyenoord – Ajax in 1991, waarin Damaschin tekende voor de openingstreffer en Gaston Taument op geniale wijze de wedstrijd definitief besliste. Troost beschrijft Damaschin hierin als een ‘stevige en robuuste spits, met specifieke kwaliteiten’.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *