Marian Damaschin (1965)

Marian Damaschin

Marian Damaschin (1 mei 1965) was een Roemeense spits die tijdens het seizoen 1991/92 bij Feyenoord speelde. Veel indruk maakte hij niet in Rotterdam. Maar hij tekende wel voor een primeur. Tijdens de eerste Nederlandse Super Cup-wedstrijd na 1949 schoot hij Feyenoord namelijk langs PSV.

Damaschin speelde vanaf 1983 voor diverse clubs in zijn vaderland, zoals Dinamo en Victoria Boekarest. In de voorbereiding van het seizoen 1991/92 trok hij naar Rotterdam-Zuid. Want Damaschin was een stevige en robuuste spits en eentje met specifieke kwaliteiten.  Deze kon Feyenoord in die periode goed gebruiken. Althans, dat was de inschatting van de scouting.

Deze periode was namelijk een soort van overgangsjaar voor de club. De ploeg had jarenlang kleurloos meegedraaid in de Eredivisie. En het stond na het HCS-debacle zelfs aan de rand van de afgrond. Dit bedrijf was begin jaren ’90 de hoofdsponsor van Feyenoord. Het ging echter jammerlijk failliet en dreigde de club hierin mee te nemen. Op het nippertje kon dit voorkomen worden. En dat was mede op het conto te schrijven van de legendarische voorzitter Jorien van den Herik.

Er werd een nieuw team geboetseerd, dat later grote successen zou behalen. Met spelers als John de Wolf, Ed de Goeij, Henk Fräser, Gaston Taument, Rob Witschge en Regi Blinker. Damaschin mocht hier welgeteld één jaar van deel uitmaken. Zijn officiële debuut was veelbelovend. In de eerste Nederlandse Super Cup-wedstrijd, de voorloper van de huidige ‘Johan Cruyff Schaal’, speelde bekerwinnaar Feyenoord tegen landskampioen PSV. Damaschin gaf direct zijn visitekaartje af. In de tiende minuut verschalkte hij namelijk keeper Hans van Breukelen. Hij maakte hiermee Feyenoord winnaar van de Super Cup.

Het was echter een van de weinige wapenfeiten van de Roemeen. Hij scoorde ook nog een fraaie goal tegen Ajax in de competitie. Dat wel, maar verder dan een handvol andere doelpunten kwam hij helaas niet. Marian had onder meer sterke concurrentie van de Tsjech Stanislav Griga en József Kiprich. Kiprich, wiens ster rijzende was en langzamerhand uit zou groeien tot Feyenoords onbetwiste nummer één in de spits.

Feyenoord werd dat seizoen derde en won opnieuw de KNVB-beker. Maar Marian Damaschin mocht alweer vertrekken en trok naar de Franse club Grenoble Foot 38. Hier eindigde ook zijn loopbaan. Maar ondanks zijn beperkte kwaliteiten als spits, had Marian Damaschin zich toch maar even in de (Rotterdamse) geschiedenisboeken genesteld.

Marian Damaschin kwam ook vijf keer uit voor het Roemeens voetbalelftal. De Roemeense aanvaller maakte zijn debuut voor zijn vaderland op 2 maart 1986. Dit in de vriendschappelijke wedstrijd in en tegen Egypte (0-1). Dit toen hij na 65 minuten inviel voor Romulus Gabor. Hij wist echter niet te scoren voor ‘de Tricolorii‘.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *