Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Pedro Kamata (1981) - Kent u deze Nog
Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Pedro Kamata (1981)

Pedro Kamata (1981)

Pedro Kamata (6 september 1981) was een talentvolle linksbuiten die FC Groningen in 2002 kwam versterken, maar al na één competitiewedstrijd afdroop.

De linkspoot met Congolees/Franse nationaliteit werd geboren in Angola. Zijn ouders vluchtten naar Frankrijk en daar leerde Kamata voetballen. Op jonge leeftijd werd hij al gescout door het beroemde opleidingscentrum van Auxerre. Hij gold in Frankrijk als een groot talent en kwam bij ‘Les Bleus’ uit voor diverse nationale jeugdelftallen.

Tot verrassing van velen wist FC Groningen hem in de zomer van 2002 te  contracteren als opvolger van Arjen Robben. Dit na een tip van spelersmakelaar Wilbert Suvrijn. De dribbelaar – hij tekende een contract voor vier jaar – werd al snel vergeleken met legendarische voorgangers als Fandi, Djurovski en Magno. Toenmalig trainer Dwight Lodeweges voorspelde dat Kamata een ‘grote publiekslieveling’ zou worden. De kwaliteiten had Kamata zeker. Hij was klein, wendbaar, had een snelle dribbel en een goede voorzet. Ofwel, alles wat een goede linksbuiten nodig heeft. Kamata vergeleek zichzelf in die tijd als een ‘type Marc Overmars’ en kreeg al snel de bijnaam ‘Ferrari’.

FC Groningen speelde in die jaren nog in de onderste regionen van de Eredivisie en wilde als ambitieuze club snel richting de subtop. De financiële middelen ontbraken echter en de club moest het dus doen met ‘buitenkansjes’ als Kamata. Op hem was de hoop gevestigd. Hij moest de club dat zetje geven dat nodig was richting de middenmoot.

Kamata kwam echter tot slechts drie officiële optredens in de hoofdmacht. Hij speelde bekerwedstrijden tegen ACV (0-3 winst) en Veendam (1-1) en de eerste competitiewedstrijd tegen Vitesse. In het Oosterpark verloren de Groningers met 1-2 van de Arnhemmers door twee goals van Matthew Amoah. Kamata leverde echter een panklare assist op doelpuntenmaker Martin Drent, die zijn afgemeten voorzet prima binnenkopte.

Enkele dagen later vertrok de dartele Fransman opeens weer naar zijn oude club Auxerre. De officiële lezing was dat hij heimwee had naar Frankrijk. Dat is achteraf opvallend te noemen. Dit aangezien hij een jaar later op proef kwam bij FC Twente. Geruchten deden ook de ronde dat hij door zijn oude club Auxerre onder druk gezet was om weer terug te keren. Hoe dan ook, het Groningse publiek was zwaar teleurgesteld. Binnen de kortste tijd had de populariteit van de kleine aanvaller al grote vormen aangenomen. Het noopte directeur Hans Nijland om via de FC Groningen-website het vertrek van de Fransman nog eens goed uit te leggen.

De rappe linksbuiten zou echter niet meer voor Auxerre uitkomen. Hij speelde voor een handvol bescheiden Franse en Italiaanse clubs als Chateauroux, Clermont Foot, Legnano en Siena. Bij Bari speelde hij nog even in de Serie A. Maar ook daar kon hij verder geen grote rol van betekenis spelen. Voor Congo speelde hij één interland. In 2010 mocht hij meespelen in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Saudi Arabië.

Anno 2015 speelde Pedro Kamata bij AS Moulins in de vierde divisie van het Franse voetbal. In Groningen zullen alleen de echte kenners zijn naam nog weten.

De foto mochten we gebruiken van de website FCG Stats. Op deze website staan staan ook de statistieken van de wedstrijden van Kamata bij de ‘Trots van het Noorden’.

(Foto: FCGstats.nl)

Bij het Italiaanse Legnano maakte Kamata blijkbaar zoveel indruk dat fans van de club een heuse ‘tribute’ aan de Congolees hebben gewijd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *