René Vandereycken (1953)

René-Vandereycken

René Vandereycken (22 juli 1953) was een verdedigende middenvelder die over een goede pass beschikte. Is inmiddels ook als trainer een kleurrijk figuur.

Vandereycken had een keiharde speelstijl en stond bekend om het provoceren van tegenstanders. Als voetballer had hij dan ook de reputatie een ‘smeerlap’ te zijn. In 1980 behaalde de Belg de finale van het EK, scoorde een penal, maar verloor jammerlijk van Duitsland.

Op 15 november 1975 maakte René Vandereycken zijn debuut voor de Rode Duivels. Bondscoach Raymond Goethals selecteerde hem toen voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk. Het werd 0-0, waardoor België naar de kwartfinale mocht. Daarin werden de Duivels met 5-0 vernederd door Nederland. Het was de laatste wedstrijd van Goethals als bondscoach. In de terugwedstrijd won Oranje met 1-2. De vernedering luidde het begin van een nieuwe generatie in. Guy Thys volgde Goethals op, kleppers als Paul Van Himst, Wilfried Van Moer en Raoul Lambert verdwenen en jonge leeuwen als Vandereycken, Jean-Marie Pfaff en Eric Gerets namen het roer over.

Dan het EK van 1980, voor het eerst nemen acht landen deel aan het EK. Italië is het gastland, België haalt verrassend de finale en West-Duitsland toont zich voor de tweede keer in de historie Europa’s beste. Nederland, met Jan Zwartkruis als bondscoach, wordt derde in de groep door een overwinning op Griekenland (1-0, doelpunt Kees Kist), een nederlaag tegen West-Duitsland (3-2, treffers John Rep en Willy van de Kerkhof) en een gelijkspel tegen Tsjechoslowakije (1-1, goal Kist).

Op het WK 1978 waren de Belgen er niet bij, maar voor het EK 1980 plaatsten ze zich wel. Vandereycken scoorde in de kwalificatiecampagne zijn eerste goal voor de nationale ploeg. De 27-jarige Vandereycken zat in de beste vorm zijn carrière en zag hoe de Rode Duivels naar de finale doorstootten. De Belgen schakelden in de loop van het toernooi onder meer Italië uit. In het duel tegen de Azzurri trapte Vandereycken de Italiaanse spelverdeler Giancarlo Antognoni uit het veld. De twee kwamen elkaar later nog eens tegen in de Serie A.

West-Duitsland dankt Horst Hrubesch in de finale. De robuuste spits maakt beide treffers (zijn eerste als international), waarvan de beslissende twee minuten voor tijd. René Vandereycken had België een kwartier voor tijd nog hoop gegeven door een strafschop te benutten. De Tsjechoslowaken worden derde door Italië na een lange strafschoppenserie (9-8) te verslaan.

De verdedigende middenvelder Vandereycken stopte in 1989 en werd trainer.
Ook als trainer is het nooit saai met Vandereycken. Het hoogtepunt was de thuismatch van Genk (de toenmalige club van Vandereycken) tegen Standard. Toen scheidsrechter Verbist Genk tot drie keer toe geen strafschop gaf, trok Vandereycken zijn broeksriem uit en begon er heftig mee te zwaaien. “Van deze arbitrage zakt mijn broek af”, was zijn boodschap. De rechtlijnige Vandereycken kwam meer dan één keer in conflict met bestuursleden, scheidsrechters en journalisten. Desalniettemin boekte hij heel wat successen. In 1991 werd hij in België verkozen tot Trainer van het Jaar.

(Foto: ANP – Foundation)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *