Ronaldus Ronald de Boer (1970)

Ronald de Boer

Ronaldus Ronald de Boer (15 mei 1970) was een middenvelder die ook als aanvaller kon worden opgesteld. Speelde bij een aantal mooie clubs en is de broer van Frank de Boer.

De broertjes De Boer groeiden op in Grootebroek. Beide begonnen met voetballen bij de plaatselijke voetbalclub VV De Zouaven. Daar werd Ronald opgemerkt door de meester hem zelf, Johan Cruijff. Cruijff haalde hem vervolgens op veertienjarige leeftijd naar de voetbalacademie van Ajax. Ronald de Boer heeft veel indrukwekkende prijzen achter zijn naam staan. De reis zou vervolgens leiden via FC Twente, wederom Ajax, FC Barcelona, Glasgow Rangers, Al-Rayyan en als laatste Al-Shamal. Samen met zijn broer Frank is hij één van Nederlands bekendste tweelingen.

Het sterke punt van Ronald de Boer was zijn veelzijdigheid. De oudste van de gebroeders de Boer kon op verschillende posities in het veld uit de voeten. Met name aan de rechterkant op het middenveld en in de spits kwam hij het beste tot zijn recht. Daarnaast pakte hij geregeld zijn doelpuntje mee. Samen met tweelingbroer Frank doorliep Ronald de jeugdopleiding van Ajax. Het verhaal gaat dat Ajax afscheid wilde nemen van Ronald en Frank bij de B junioren. Dit omdat vader De Boer de benzine onkosten wilde declareren voor de bijna dagelijkse ritten Grootebroek- Amsterdam. Johan Cruyff voorkwam dat en de broers bleven in Amsterdam.

Het debuut bij Ajax kwam op 22 november 1987. Dit in een wedstrijd tegen PEC Zwolle waarin hij, zoals vaker met grote talenten in Amsterdam, meteen een doelpunt produceerde. Twee dagen later mocht hij ook invallen in de UEFA Super Cup tegen FC Porto. In de volgende drie seizoenen kwam hij met enige regelmaat in actie. Van 1987 tot en met het seizoen 1991 kwam hij namelijk tot 52 wedstrijden met als gevolg veertien goals.

Na deze periode in het eerste elftal zag Ronald de Boer zich verhuurd aan FC Twente. Daar maakt hij zoveel indruk dat hij door de Ajax-directie snel werd teruggehaald na 49 wedstrijden en 22 doelpunten. Bij Ajax maakt hij de grote successen mee. Hij won vijf keer de Landstitel en in 1995 de Champions League. Na de successen in Nederland zochten Ronald en Frank de Boer samen het avontuur op in Spanje bij FC Barcelona.

De overstap naar Spanje begon met een conflict met de clubleiding eind 1998. Frank en Ronald ontvingen een aanbod van FC Barcelona waarbij hun salaris in vergelijking met hun Ajaxloon vervijfvoudigd zou worden. Ajax weigerde echter het tweetal te laten gaan. De arbitragecommissie stelde de club in het gelijk. Desondanks was het vertrek van de voetballende tweelingbroers onvermijdelijk. Ajax liet ze dan ook alsnog vertrekken. Barça was daarmee de eerste buitenlandse club van de broers De Boer. Met een Nederlandse kern won de Catalaanse club de landstitel. De Boer speelde dertien wedstrijden in het restant van het seizoen. Hij overtuigde Barcelona daarmee niet. Na het jubileumseizoen 1999/2000 mocht De Boer vertrekken. 33 duels en een goal achter latend.

Trainer Dick Advocaat haalde De Boer naar Rangers. Naast de Nederlandse trainer kwam hij hier wederom een aantal Nederlandse medespelers tegen. Blessureleed zorgde ervoor dat hij hier vaak wat minder aan spelen toekwam. Maar wanneer fit was hij een vaste waarde. In zijn tweede seizoen won De Boer met Rangers zowel de Schotse beker als de Schotse League Cup. In het seizoen 2002/2003 evenaarde De Boer zijn meest productieve seizoen met 33 duels en zestien goals. Hij won de Schotse landstitel en wederom beide Schotse bekers. Zijn vierde en laatste seizoen bij Glasgow Rangers was er een waarin hij zestien competitieduels speelde. Gedurende de tweede helft van het seizoen sloot ook zijn broer Frank zich aan bij de selectie van de Schotse club.

Na zijn Schotse jaren vertrokken Ronald en Frank de Boer samen naar Qatar om hun loopbaan af te sluiten. In maart 2008 zette Ronald daarom een punt achter zijn loopbaan. Dit mede doordat hij geen gezondheidsrisico’s meer wilde nemen na een nekhernia.

Aanvaller en middenvelder Ronald de Boer was een vaste waarde in het Nederlands Elftal. Hij was aanwezig op alle toernooien van het WK in 1994 tot het EK in 2000. Dit leverde hem 67 caps op waarin hij dertien keer kon juichen. Op 24 maart 1993 debuteerde De Boer in een WK-kwalificatiewedstrijd tegen San Marino. Hij mocht na de eerste helft aantreden als vervanger van René Eijkelkamp. Ook hierin scoorde Ronald meteen bij zijn debuut. In april 2003 speelde hij zijn laatste wedstrijd voor Oranje.

Ronald ging hierna het trainersvak in. In 2008 behaalt hij de verkorte trainersdiploma voor voetballers met meer dan 40 interlands. Na stage te hebben gelopen bij Ajax onder Marco van Basten, kreeg Ronald de Boer de uitdaging als jeugdtrainer bij Ajax.

Later in zijn carrière verkiest hij het werk als analist bij FOX Sports boven het werk als jeugdtrainer. Ronald de Boer kreeg de baan als specialistentrainer bij Ajax onder 19. Ook was hij wekelijks te zien als analist bij FOX en de Champions League. En hij is in te huren als spreker via Sport Speakers.

(Foto: Gahetna.nl)

2 reacties

  1. Het verhaal dat Ajax afscheid wilde nemen van Ronald en Frank bij de B junioren omdat vader d’e Boer benzine onkosten wilde declareren voor de bijna dagelijkse ritten Grootebroek- Amsterdam is de moeite van het vermelden misschien waard. Johan Cruyff voorkwam dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *