Sander Boschker (1970)

Sander Bernard Jozef Boschker (20 oktober 1970) was een Nederlandse doelman en clubheld van FC Twente. Boschker speelde maar liefst 24 seizoenen voor de Tukkers verdeelt over twee periode’s. Tussendoor kwam hij nog één seizoen uit voor Ajax. Voor Oranje speelde Boschker één wedstrijd en maakte hij deel uit van de selectie (derde doelman) die de WK-finale in 2010 haalde.

Boschker werd als zestienjarige jongen door FC Twente overgenomen van amateurclub Longa ’30 uit zijn geboorteplaats Lichtenvoorde. De linksbenige Boschker was de eerste seizoenen reservedoelman en mocht zijn debuut maken op 30 november 1989 tegen Haarlem (2-2). Het debuut was vrij bijzonder, want de eerste twee tegentreffers van Boschker in het betaalde voetbal waren beide eigen doelpunten: Fred Rutten en André Karnebeek passeerden de jonge doelman.

Na twee seizoenen geduld kwam Boschker in het seizoen 1991/92 veelvuldig aan spelen toe. Eerste doelman Hans de Koning raakte zwaar geblesseerd en Boschker kwam zodoende op 23 competitiewedstrijden, gevolgd door negen het seizoen daarop. Vanaf het het seizoen 1993/94 werd Boschker de eerste keus in -toen nog- het Diekman stadion en de positie onder de lat zou hij heel lang vasthouden. In de Tukkerse luwte groeide Boschker uit tot een uitstekende clubkeeper die naast punten ook prijzen ging pakken voor zijn club. De eerste was in 2001, toen de KNVB-beker ten koste van PSV werd gewonnen.

Nadat het duel in 0-0 was geëindigd, moesten strafschoppen de winnaar aanwijzen. Boschker stopte de laatste drie penalty’s van de Eindhovenaren (John de Jong, Ronald Waterreus en Joonas Kolkka) en kon zodoende gaan feestvieren. In 2003 besloot Boschker na veertien seizoenen eens andere oorden op te zoeken en verlengde hij zijn aflopende contract in Enschede niet. Hij verbond zich voor twee jaar aan Ajax waar hij derde keus werd achter talent Maarten Stekelenburg en de Roemeen Bogdan Lobont. Boschker was niet blij met de situatie in de hoofdstad en keerde al na één seizoen terug op het oude nest. Het nog eenjarige contract werd verscheurd en ondanks interesse van ADO Den Haag speelde Boschker in 2004 weer voor FC Twente.

Het bleek een uitstekende keuze te zijn, want FC Twente stond aan de vooravond van een glorieperiode. Dagbladkoning Joop Munsterman was net voorzitter geworden van de club en bouwde in alle rust aan een stabiele topclub. Met Boschker als doelman werd FC Twente van bijna-failliet in 2004 tot landskampioen in 2010. Tussendoor nam Boschker nog even het record van meest gespeelde wedstrijden voor FC Twente over van mede-legende Epi Drost. Op 12 november 2006 speelde hij zijn 424ste wedstrijd voor Twente.

Maar het in het seizoen 2009/2010 behaalde landskampioenschap is ongetwijfeld Boschker’s hoogtepunt. Onder leiding van architecten Theo Janssen en Kenneth Perez op het middenveld, technicus Bryan Ruiz op de vleugel en krachtpatser Blaise Nkufo in de punt van de aanval werd FC Twente met 86 punten landskampioen van Nederland. Het uitstekende seizoen van Boschker werd ook opgemerkt door bondscoach Bert van Marwijk die de inmiddels 39-jarige goalie op 1 juni 2010 liet debuteren in Oranje; hiermee werd Boschker de oudste debutant én oudste voetballer ooit voor het Nederlands elftal.

Nadat Boschker als derde doelman tweede werd op het WK 2010 keerde hij terug bij FC Twente waar hij zijn basisplaats verloor. De extravagante en veel jongere Nikolaj  Michajlov werd de eerste keus in Enschede. Tweede keus bleef Boschker tot hij zijn loopbaan afsloot in de zomer van 2014. onderweg veroverde hij nog wel een Johan Cruijff-schaal (2010 en 2011) en een KNVB-beker (2011).

Na 672 duels voor FC Twente nam Sander Boschker op 20 mei 2014 in een afgeladen Grolsch Veste afscheid als profvoetballer.

(Foto: ANP – Toussaint Kluiters)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *