Victor Sikora (1978)

Victor Sikora

Victor Tadeusz Sikora (11 april 1978) was een vleugelspits uit de opleiding van Go Ahead Eagles. De rappe buitenspeler speelde hierna onder meer ook nog voor Vitesse, Ajax en NAC. Daarnaast speelde Sikora ook zesmaal in Oranje.

Sikora begon met voetballen bij het plaatselijke Roda Deventer uit zijn geboorteplaats. Nadat Go Ahead Eagles de aanvaller aan de jeugdopleiding had toegevoegd, maakte hij in het seizoen 1994/1995 zijn debuut. Het bleef voor de zeventienjarige Sikora bij één wedstrijd dat seizoen, waarin de club uit Deventer uitkwam in de Eredivisie. Anderhalf jaar later wist Sikora wel een basisplaats af te dwingen bij het inmiddels al gedegradeerde Go Ahead Eagles. Na vijf seizoenen aan de Vetkampstraat pikte het ambitieuze Vitesse de aanvaller op.

De inmiddels 21-jarige speler maakte in Arnhem direct indruk. Hij veroverde daarom direct een basisplaats. En hij liet, net als in zijn Go Ahead-tijdperk, zien een makkelijk scorende buitenspeler te zijn. Sikora speelde drie jaar in Arnhem, samen met onder meer Ruud KnolTijjani Babangida, Didier Martel, Pierre van Hooijdonk en Michel Kreek. In zijn periode bij Vitesse haalde Sikora ook zesmaal het Nederlands elftal. In de zomer van 2002 vertrok Sikora naar Ajax, de Amsterdammers maakten ruim vier miljoen euro over voor de talentvolle aanvaller.

Bij Ajax haalde Sikora echter nooit meer zijn niveau. De aanvaller scoorde slechts zevenmaal in 44 wedstrijden. Na drieënhalf seizoen kwakkelen werd Sikora uitgeleend aan sc Heerenveen. Maar daar wilde het ook niet meer vlotten. Het jaar 2005 is het jaar dat NAC Breda Sikora aan trok. In Noord-Brabant, waar hij samenspeelde met onder meer Johan Vonlanthen, hervond Sikora het plezier terug. Al was hij wel veel uitgeschakeld door blessureleed.

In 2008 koos Victor Sikora vervolgens voor een buitenlands avontuur. Het Amerikaanse FC Dallas haalde hem namelijk binnen. Hij speelde hier in een jaar tijd slechts vijfmaal. Waarin hij één keer wist te scoren. Hierna kwam Sikora nog drie jaar uit voor het Australische Perth Glory. Waarna hij in februari 2012 definitief afscheid nam van het voetbal.

(Foto: ANP Foundation).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *