Wilco van Buuren (1962)

Wilco van Buuren

Wilco van Buuren (24 mei 1962) verdedigde de clubkleuren van de oer-Hollandse clubs Ajax, PEC Zwolle, Willem II en FC Den Haag. Daarna werd hij een ‘wereldtrainer’ in Nederland, Bahrein en Saudi Arabië.

Wilco van Buuren, zo’n naam waarvan je denkt: “waar ken ik die ook al weer van?” Althans… wel afhankelijk van je geboortejaar. Lees hier alles over hem:

De naam van verdediger Van Buuren duikt voor het eerst in het betaalde voetbal op in 1983. Hij was inmiddels samen met broertje Marcel toegetreden tot de eerste selectie van AFC Ajax. Dit nadat hij uit de hoofdklasse was overgestapt van de Delftse Voetbalvereniging DHC (Delfia Hollandia Combinatie) naar een drie-jarig fulltime contract in Amsterdam.

Van hoofdklasser naar Ajacied

Een heuse bekerclash in 1981 met zijn club DHC tegen het grote Ajax zal hier zeker aan hebben bijgedragen. De hoofdklasser, met de broertjes Marcel en Wilco Van Buuren voorop, maakte het de Amsterdammers behoorlijk lastig door na een 3-0 achterstand akelig dichtbij te komen tot een nipt 2-3 verlies. Maar liefst zestien duizend toeschouwers waren getuige.

In de voorbereiding op deze bijdrage over Wilco van Buuren kwamen we dit artikel tegen van deze clash:

DHC - AJAX
DHC – AJAX

“Gele kaarten voor de Ajacieden Boeve (neerleggen Van Buuren) en Schoenaker (gooide een graskluit (!!) bij strafschop DHC). Uit de categorie opmerkelijk…

Ajax

In Amsterdam debuteerde Wilco in augustus 1983 in het eerste elftal toen hij in een wedstrijd tegen FC Utrecht (1-1) als invaller binnen de lijnen kwam voor Ronald Koeman. Hij kon nog amper een week prof genoemd worden. Zijn talent was groot, dus mocht hij zich snel meten met de groten der Nederland. Coach Aad de Mos schonk hem daartoe de kans via een aantal invalbeurten. De Mos zag in hem namelijk een ideale aanjager die leven in de brouwerij moest brengen als de wedstrijd op het spreekwoordelijke slot zat.

In de seizoenen 1983-1984 en 1984-1985 speelde Wilco van Buuren in totaal 11 wedstrijden voor Ajax. Negen in de eredivisie, een in de beker en een in de UEFA Cup. Naast Ronald Koeman, speelde hij onder anderen met cracks als Marco van Basten, Frank Rijkaard, John van ‘t Schip, Gerald Vanenburg en John Bosman, geen onaardige lichting dus!

Blauwvinger in PEC Zwolle

Uiteindelijk werd Van Buuren toch voetbaltechnisch te licht bevonden als Ajacied. Van Buuren vervolgde zijn actieve carrière bij PEC Zwolle. Met PEC promoveerde de voorstopper in 1986 uit de Eerste Divisie naar de Eredivisie. Op 17 oktober 1987 raakte Wilco echter zwaar geblesseerd aan zijn enkel in de uitwedstrijd tegen PSV. Hij had ook al een gele kaart ontvangen en daarna ging het het helemaal mis. In die tijd mocht er maar tweemaal worden gewisseld en Zwolle moest naast een nederlaag ook het uitvallen van Van Buuren slikken. Wilco werd naar het ziekenhuis getransporteerd waar hij werd geopereerd. Een lange absentie was het gevolg.

In 1989 vinden we de naam van ‘harde werker’ Wilco van Buuren wederom in de voetbal-annalen: In het voormalig sociaaldemocratisch dagblad Het vrije volk van 5 juni stond namelijk: “Ron de Roode en Wilco van Buuren ruilen komend seizoen van club. De Roode vertrekt voor twee jaar naar Willem II, Van Buuren tekende een contract bij de ‘oude’ club van de spits, FC Den Haag. De transactie tussen beide clubs geschiedde met gesloten beurzen”.

Van Buurens profcarrière eindigde ook en voortijdig bij FC Den Haag. Vers aangekomen bij de residentieclub, kreeg de verdediger in september 1989 rugklachten. Twee maanden later werd hij afgekeurd op basis van versleten heupen. Hij was slechts 27 maar mocht op doktersadvies niet meer voetballen op het hoogste niveau. Het bleef hiermee bij 162 wedstrijden en 28 goals in het betaalde voetbal voor de meestal ‘voorstoppende’ verdediger. Daarop keerde Van Buuren terug naar de amateurs bij Kozakken Boys.

In de loopbaan van Van Buuren is Co Adriaanse de rode draad. Adriaanse haalde voetballer Van Buuren van Ajax naar PEC Zwolle en later van Willem II naar FC Den Haag. Hij adviseerde hem later het trainersdiploma te halen en onder Adriaanse kon Van Buuren stagelopen bij Willem II. Ook het trainerschap in de jeugd van Ajax had hij te danken aan de succes-coach.

Trainer en ondernemer

Na zijn carrière startte Van Buuren als zelfstandig ondernemer een bedrijf in de verkoop van kinderkleding en cadeauartikelen. Wilco van Buuren maakte daarnaast zijn debuut als trainer in 1996. Hij werkte onder andere bij Willem II, RKC en sinds 2000 bij Ajax. Van Buuren werkte vanaf 2007 als internationale trainer-coach bij Al-Riffa SC (Bahrein), the National team of Hungary, Al Ahli (Saoedi Arabië), Al Shabab (Dubai) en de Football Federation of Saudi Arabia (Saoedi Arabië).

(Foto: ANP)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *