Arthur Hoyer (1957)

Arthur Hoyer (14 maart 1957) was een rappe goaltjesdief van PSV, Willem II, Fortuna Sittard en FC Den Bosch.

De rasechte Bosschenaar, zoon van een Indische vader en Nederlandse moeder, voetbalde tot zijn achttiende bij amateurvereniging BVV uit zijn woonplaats. FC Den Bosch zou echter niet zijn eerste profclub worden, maar PSV. Hij tekende in 1976 een contract in de lichtstad. Onder Kees Rijvers kreeg Arthur Hoyer echter nooit echt een serieuze kans bij de Eindhovenaren. Dat was geen schande, want de club had met Willy van der Kuijlen en Ralf Edström een sterk aanvalsduo in de gelederen.

Willem II hengelde in 1979 met succes naar Arthur Hoyer, trainer Henk de Jonge had immers prima met de speler samengewerkt bij PSV. Het verblijf in Tilburg werd echter geen groot succes. Dat kwam met name door een slepende knieblessure, waar Hoyer toen al last van had. Zijn laatste seizoen voor de Tricolores verliep wel goed. Hoyer scoorde in totaal tien keer, werd verkozen tot meest populaire speler van het seizoen en ging zijn laatste wedstrijd op de schouders het veld af.

In 1983 vertrok hij naar het Fortuna Sittard van trainer Frans Körver. In stadion De Baandert zou hij zijn grootste successen vieren, onder meer met cracks als Jo Bux, Wim Koevermans en Wout Holverda. Fortuna toonde zich in 1984 een echte cupfighter en haalde de finale van de KNVB-beker. Hoyer scoorde in de halve finale een fenomenaal doelpunt tegen FC Groningen (2-0). In de allerlaatste minuten, bij een stand van 1-0, was het voor de Groningers alles of niets en ging doelman Harry Schellekens mee naar voren bij een vrije trap. Die kans liep op niets uit, waarna Hoyer in de counter vanaf eigen helft met een streep voor de 2-0 zorgde. Hij had ook al voor de eerste goal gescoord en was dus met recht ‘man of the match’. De finale werd overigens verloren van Feyenoord, maar Fortuna mocht toch de Europa II in. Daarin werd het pas in de kwartfinale uitgeschakeld, door Everton.

In 1986 vertrok Arthur Hoyer dan echt naar FC Den Bosch, de club in de plaats waar hij was geboren en getogen, waar hij nog steeds woont en waarschijnlijk nooit zal vertrekken. Hij pikte nog regelmatig zijn doelpuntjes mee in de Vliert, waar ook spelers als Mart van Duren, Jan van Grinsven, Hans Gillhaus, Ruud Kaiser en Arnold ‘de witte socrates’ Scholten speelden. In 1987 zette hij, mede door aanhoudend blessureleed, een punt achter zijn carrière. Hij kwam in totaal tot 250 competitiewedstrijden, waarin hij 73 keer scoorde.

Hoyer behaalde op jonge leeftijd al een middenstandsdiploma en verkoopt nu heerlijke frieten in zijn eigen cafetaria ‘De Dageraad’ aan de Dagenraadseweg 49 in Den Bosch.

(Foto Nationaal Archief – Bogaerts, Rob / Anefo)

Foto ANP – Paul Vreeker

Eén reactie

  1. 13 april 1985

    Fortuna versloeg die avond NAC Breda thuis met maar liefst 7-2 !!! In die wedstrijd was Arthur Hoyer een ware doelpuntenmachine met VIJF doelpunten……

    Overigens speelde bij NAC een spits meedie een paar maanden later bij Fortuna kwam spelen, en een van de grootste culthelden werd in Zitterd. Zijn naam ?? John “rambo” Linford !!!

    Heerlijke wedstrijd die ik noot zal vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *