Jany van der Veen (1917-2001)

Adriaan Willem Hendrik (Jany) van der Veen (2 augustus 1917 – 28 december 2001) was een oer-Ajacied die wordt gezien als de ontdekker van onder andere Johan Cruyff.

Teruglezend in de documentatie van Ajax komt de naam van Adriaan Willem Hendrik van der Veen, voor vrienden en familie Jany, voor het eerst voor in het ‘Ajax Clubnieuws’ van 28 juni 1934, onder het kopje ‘Officieele mededeelingen’. ‘Balistraat 41’ staat als woonadres vermeld, en dat was redelijk dicht bij de Middenweg waar het beroemde ‘Houten Stadion’ van Ajax stond.

Van der Veen debuteerde in het seizoen 1939-1940 tegen Blauw-wit. Rechtshalf Jan Schubert was geblesseerd geraakt en dat was het moment voor van der Veen om te laten zien wat hij in zijn mars had. Tijdens de oorlogsjaren was van der Veen een bepalende en dragende speler voor de Amsterdammers. Natuurlijk kende de competitie deze jaren geen normale omstandigheden. Trainer Jack Reynolds kwam in de gevangenis terecht en de bezetters stelden de ‘Arbeitseintatz (dat jonge mannen gedwongen aan het werk moesten) in. Er werd weinig gevoetbald in deze periode.

Na de bevrijding in mei 1945 vierde Ajax het kampioenschap van Amsterdam, waarna de jaren die volgde succesvol waren. Zo werd van der Veen met Ajax landskampioen in 1947. In oktober 1948 maakte van der Veen bekend dat hij stopte met voetballen.

Dit was echter niet het einde van zijn carrière bij Ajax. Hij zou nog tientallen jaren coach zijn van jeugdelftallen van Ajax en was zelfs de ontdekker van Johan Cruyff . De toen tienjarige Cruyff hoefde van van der Veen niet eens een testwedstrijd te spelen. Hij had hem vaak op straat zien voetballen en wist hem snel op waarde te schatten. Cruyff noemde hem in zijn biografie (Johan Cruyff – Mijn verhaal) zijn belangrijkste opleider: ‘’Van der Veen bracht ons niet alleen de liefde voor het voetbal en de club bij, maar was in staat om heel verfijnd aan onze techniek te sleutelen. Ook had hij oog voor slimmigheden in het veld, die we later in ons positiespel hebben meegenomen.’’

In 1964-1965 werd de A1 van Ajax kampioen met talenten als Johan Cruyff, Barry Hulshoff, Wim Suurbier en Arie van der Heijden, allemaal spelers die ontdekt waren door Jany van der Veen.

In 1985, toen Johan Cruyff trainer werd van de Amsterdammers zag hij in van der Veen, inmiddels 68 jaar, de ultieme scout. Opnieuw ontdekte hij een boel jonge talenten, zoals Rob en Richard Witschge, John Bosman, Marciano Vink, Edgar Davids, Stanley Menzo, Aron Winter en Erik Regtop.

Op 21 december 2001 overleed Jany van der Veen op 84-jarige leeftijd.

Een jaar na het overlijden van van der Veen zorgde de club ervoor dat zijn naam ook bij de jeugd betekenis kreeg. Een jaarlijks jeugdtoernooi op sportcomplex ‘de Toekomst’ kreeg zijn naam en daarmee zorgde de club voor een passend eerbetoon aan de man die liefst 53 jaar lid van de club was.

(Foto: Nationaal Archief)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *