Nihat Kahveci (1979)

Nihat Kahveci (23 november 1979) was een Turkse topspits van onder meer Besiktas en Real Sociedad. Met laatstgenoemde club zorgde Nihat bijna voor een stunt door in 2003 maar net naast de Spaanse landstitel te grijpen. Ook is de technisch onderlegde en explosieve aanvaller één van de weinige Turken die buiten de eigen landsgrenzen uitgroeide tot een topper. Hakan Sukur was één van de spelers die hem hierin voorging.

Nihat kwam als tiener bij Besiktas binnen en debuteerde op zijn zeventiende. Toenmalig trainer John Toshack erkende het talent van de puber en het jaar daarop was hij al verzekerd van een basisplaats in Istanboel, waar Daniel Amokachi één van zijn teamgenoten was. Nihat was in zijn eerste jaren nog niet de goalgetter die het later is Spanje zou worden; als tweede spits was Nihat de voetballende man om de diepste spits heen en bestond zijn takenpakket met name uit het slim tussen de linies lopen, passes versturen en het spel verdelen. Doelpunten pikte hij in de vierenhalf jaar dat hij speelde voor de club wel mee: in totaal dertig stuks in 122 wedstrijden. Op het eerste gezicht was Nihat dus geen doelpuntenmachine, maar omdat hij wel geweldig kon voetballen en het talent er vanaf spatte, kocht Real Sociedad hem in januari 2002 voor omgerekend vijf miljoen euro. Dit tot grote woede van Christoph Daum. De Duitser was inmiddels trainer van de Turkse topclub en zag ook dat de pas 22-jarige Nihat een buitengewoon talent was. ‘Wacht nog twee jaar en je kunt hem voor twintig miljoen verkopen’, zei Daum destijds tegen het bestuur.

De leiding van de club luisterde echter niet en Nihat tekende een contract in San Sebastián. Het eerste halfjaar van de aanvaller in Spanje stond in het teken van aanpassen. In totaal speelde hij elf wedstrijden, waarin hij tot één doelpunt kwam. Daarnaast zat het hem ook niet mee; door blessureleed miste hij het grootste gedeelte van het voor de Turken zo succesvolle WK 2002. Het land werd derde van de wereld, maar door een knieblessure kwam Nihat tot slechts twee invalbeurten. Het jaar erop moest Nihat er staan en dat gebeurde ook: trainer Raynald Denoueix had een hecht team weten te smeden en lang werd er om de Spaanse landstitel gestreden. Met Sander Westerveld op de goal en Xabi Alonso op het middenveld bleef Sociedad tot de laatste speeldag meedoen, maar kwam het uiteindelijk twee punten te kort om de titel te vieren. In het sprookjesjaar van de club was Nihat met 23 doelpunten de clubtopscorer. De snelle en technische aanvaller bleek een dodelijk duo te vormen met de Servische sloopkogel Darko Kovacevic. Darko the Destroyer was de bliksemafleider waar Nihat perfect van profiteerde. Topscorer van de Primera División werd hij niet: dat werd Roy Makaay van Deportivo La Coruna met 29 treffers.

In de jaren die hierop volgden bleef el Turco makkelijk scoren, al waren het er nooit meer dan de 23 die hij dat topseizoen maakte: 34 doelpunten maakte hij in de drie jaar die daarop volgden. Ook de club viel weer terug in prestaties en eindigde in de jaren daarna vijftiende, veertiende en zestiende. Na dat laatste jaar, we schrijven inmiddels de zomer van 2006, vertrok de 69-voudig international transfervrij naar Villarreal. Aan de Spaanse oostkust kwam Nihat in een heerlijke ploeg terecht: Diego Forlán, Jon Dahl Tomasson, Robert Pirés, Pascal Cygan en Rodolfo Arruabarrena werden onder meer zijn ploeggenoten bij el Submarino Amarillo. Zijn coach werd de Chileense voetbalprofessor Manuel Pellegrini. Zijn eerste seizoen draaide echter uit op een drama: na een ongelukkige botsing met teamgenoot Javi Venta raakte Nihat ernstig geblesseerd aan zijn knie en moest hij het de rest van het seizoen aan zich voorbij laten gaan. Het jaar erop was de aanvaller weer helemaal terug en met achttien competitietreffers was hij één van de belangrijkste spelers van Villarreal, dat uiteindelijk tweede zou worden van Spanje. Vierde werd Nihat op de topscorerslijst; hij had er dat seizoen twee meer ingeprikt dan Ruud van Nistelrooy.

Ook de Turkse nationale ploeg profiteerde van het topseizoen van Nihat. Tijdens het EK 2008 was het laatste groepsduel van de Turken tegen Tsjechië de beslisser voor wie met Portugal mee mocht naar de volgende ronde. De winnaar van het duel zou tweede worden en lange tijd leken de Tsjechen de gelukkigen te zijn. Jan Koller zorgde voor 0-1 en nadat Jaroslav Plašil een klein halfuur voor affluiten de 0-2 had gemaakt leek het duel beslist. In het knotsgekke laatste kwartier werd echter de hele wedstrijd omgedraaid: Het supertalent Arda Turan scoorde de aansluitingstreffer en drie minuten voor tijd zorgde aanvoerder Nihat voor de gelijkmaker, gevolgd door de winnende 3-2 één minuut voor tijd. In de kwartfinale werd ook nog eens Kroatië uitgeschakeld, waarna in de halve eindstrijd Duitsland met 3-2 te sterk bleek.

Na de zomer van 2008 bleek bij de 28-jarige Nihat het beste er al vanaf. Hij kreeg steeds meer last van blessures en na een kwakkeljaar bij Villarreal keerde hij in de zomer van 2009 terug bij Besiktas. Hier speelde Nihat nog anderhalf seizoen en hield hij het in januari 2012 voor gezien op 32-jarige leeftijd.

(Foto – Flickr)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *