Patrick Zwaanswijk (1975)

Patrick Zwaanswijk

Patricius Josef ‘Patrick’ Zwaanswijk (17 januari 1975) is een voormalig verdediger van FC Utrecht, NAC, Oita Trinita en de Central Coast Mariners. De lange en linksbenige stopper brak pas laat door in het betaalde voetbal, maar won wel verschillende fraaie prijzen.

Op 24-jarige leeftijd maakte Zwaanswijk namens FC Utrecht zijn debuut in het betaalde voetbal. Onder trainer Mark Wotte groeide hij het seizoen erop uit tot een basisspeler. En enkele jaren later werd onder leiding van trainer Foeke Booy de KNVB-beker tweemaal op rij gewonnen (in 2003 en 2004). Zwaanswijk speelde in die tijd samen met onder meer Harald WapenaarJean-Paul de JongDave van den Bergh en Igor Gluscevic. Na de tweede bekerwinst vond Zwaanswijk het tijd voor een buitenlands avontuur. Hij tekende zodoende een contract in Japan.

Bij Oita Trinita verbleef hij echter niet lang, waarop hij zich in de zomer van 2005 verbond aan het ambitieuze NAC Breda. Ondanks het aantrekken van onder meer Pierre van Hooijdonk, Victor Sikora, Kurt Elshot en Johan Vonlanthen werd de periode in Breda geen succesverhaal. Al vormde Zwaanswijk bij NAC wel een uitstekend centraal duo met Rob Penders.

In 2010 vertrok Patrick Zwaanswijk bij NAC Breda en ging hij  Down Under voetballen bij de Central Coast Mariners. Waar oud-NAC-spits Graham Arnold de trainer was. De titel kwam in de prijzenkast in 2012 en in 2013 eveneens. In zijn laatste jaar als profvoetballer zette Zwaanswijk zijn team op het goede spoor door in de finale van het landskampioenschap de openingstreffer tegen de Western Sydney Wanderers te maken.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *