Tugay Kerimoğlu (1970)

Tugay Kerimoğlu (24 augustus 1970) wordt gezien als één van de beste Turkse voetballers ooit. De controlerende middenvelder stond bekend om zijn scherpe tackles en accurate dribbel. Tugay speelde voor drie clubs in zijn loopbaan: Galatasaray, Glasgow Rangers en Backburn Rovers.

Tugay werd opgeleid door Galatasaray en maakte in 1987 zijn debuut voor de Turkse topclub. Samen met generatiegenoten als verdediger Bülent Korkmaz en aanvaller Hakan Şükür vormde Tugay met de club uit Istanbul een schijnbaar onverslaanbare voetbalmachine in de jaren ’90. Onder leiding van Tugay, die in 1992 de jongste aanvoerder ooit van de club werd, boekte men vele successen. Zesmaal pakte hij de Turkse landstitel met de club, viermaal werd de beker gewonnen. Ook werd in 1989 de halve finale van de Europa Cup I bereikt;  het Steaua Boekarest van Gheorghe Hagi, waar hij later bij Gala nog mee zou samenspelen, bleek uiteindelijk te sterk.

In januari 2000 ruilde Tugay Turkije om voor Schotland, waar hij een contract had ondertekend bij Glasgow Rangers. Hij kwam daar terecht in een door Dick Advocaat getrainde Hollandse enclave. Onder meer Michael Mols, Giovanni van Bronckhorst, Bert konterman en Arthur Numan speelden destijds bij de gevallen topclub. Na anderhalf jaar vertrok Tugay alweer bij de Rangers. Blackburn Rovers stond op de stoep voor de Turk en in de zomer van 2001 maakte hij de overstap.

In het noordwesten van Engeland groeide Tugay uit tot een publiekslieveling. Al gauw kreeg hij van de fans de bijnaam Turkish Delight en maar liefs acht jaar, van 2001 tot 2009, was hij de spelbepaler op het middenveld en won hij in 2002 de League Cup. Ook bij Blackburn werd hij overigens aanvoerder. Daarnaast speelde hij weer samen met oud-ploegenoot Şükür en had hij met André Ooijer en Maceo Rigters  enkele jaren twee Nederlandse ploeggenoten. In 2009 nam Tugay afscheid van het betaalde voetbal op 38-jarige leeftijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *