Verjaardagselftal van de Maand: januari

Verjaardagselftal-januari2

De maand januari stond bol van nostalgische voetballers die hun verjaardag vierden. Onder meer Huub Loeffen (46), Rob McDonald (59) en René Binken (48) zagen een extra kring aan hun levensboom toegevoegd worden. Van alle jarigen deze maand hebben wij een ‘Verjaardagselftal van de Maand’ gecomponeerd. Hieronder staat onze keuze, opgesteld in een ouderwetse 4-4-2 opstelling:

Doelman: Oscar Zijlstra (64 jaar)
Vandaag, 31 januari, is Oscar Zijlstra 66 jaar geworden. Legendarische cultkeeper van Cambuur Leeuwarden, inclusief schitterende snor. De in het dagelijks leven als slager werkzame goalie, scoorde eenmaal in zijn carrière en dit was een juweeltje. Bekijk de treffer op Oscars Kent u deze Nog-pagina.

Rechtsback: Eugène ‘Gène’ Hanssen (59 jaar)
Werd op 9 januari 57 jaar. Stond als bikkelharde verdediger jarenlang zijn mannetje voor Roda JC, waar hij uitgroeide tot een clubicoon. De onverzettelijke Hanssen is daarnaast een groot liefhebber van tatoeages en distelvinken.

Rechter centrale verdediger: Vinnie Jones (53 jaar)
Met uitspraken als ‘Ik wilde eerst doelman worden, maar daar ben ik op teruggekomen omdat ik dan niet zo veel spelers zou kunnen onderuit schoppen’, was de op 5 januari 51 jaar geworden Jones niet alleen op het veld lomp en bot. De Engelsman, die eerst voor de man en daarna voor de bal, ging, werd later een succesvol acteur.

Linker centrale verdediger: Koos Kuut (60 jaar)
Op 2 januari werd Telstar-icoon Koos Kuut 58 jaar. De verdediger speelde ruim driehonderd wedstrijden voor De Witte Leeuwen en in combinatie met zijn prachtige voetbalnaam, verdient hij een plaatsje in dit oeuvre-elftal.

Linksback: Aad Leenheer (56 jaar)
4 januari was de 54’ste verjaardag van Aad Leenheer. Niet alleen zijn status als Excelsior-grootheid werd meegenomen in de beslissing om hem in dit elftal op te nemen. Leenheer, die bijna driehonderd wedstrijden voor de Kralingers speelde, baart ook opzien met zijn Twitter-bio, waarin de volgende wijsheid staat: ‘Je bent langer dood dan je leeft’.

Rechtshalf: Manuel Sanchez Torres (56 jaar)
Werd op nieuwjaarsdag 56 jaar. Deze Spaanse Nederlander werd een populaire en uitstekende buitenspeler van FC Twente. Real Madrid had Torres zelfs even op proef, maar de transfer ging niet door omdat beide clubs het niet eens konden worden over de transfersom. Na zijn carrière zette Torres zich in als welzijnsmedewerker voor jongeren met een lichamelijke handicap.

Rechter centrale middenvelder: Uilke ‘Oeki’ Hoekema (67 jaar)
Oeki Hoekema werd op 28 januari 67 jaar en mag natuurlijk niet ontbreken in deze feestelijke line-up. Als markante Fries hield Hoekema zich aan zijn eigen principes. Zo zette hij een handtekeningenactie op om het WK ’78 in Argentinië te boycotten. Helaas mocht het initiatief niet baten; er werd slechts één handtekening opgehaald: die van Oeki zelf.

Linker centrale middenvelder: Frenk Schinkels (55 jaar)
Aan Frenk Schinkels, die op 9 januari 53 jaar werd, kleeft ook een mooi verhaal. De Rotterdammer vertrok midden-jaren ’80 naar Oostenrijk en bouwde daar op én naast het veld een prachtige carrière op. De tot Oostenrijker genaturaliseerde middenvelder werd na zijn profloopbaan succesvol schlagerzanger.

Linkshalf: José Reinaldo de Lima (61 jaar)
Vierde op 11 januari zijn 59’ste verjaardag. Heeft 37 interlands voor Brazilië achter zijn naam staan en speelde ook nog voor Telstar. Een Braziliaanse ster die de velden van Sportpark Schoonenberg betoverde, hoort uiteraard thuis in dit elftal.

Rechter centrumspits: Ronald Hamming (45 jaar)
Deze Levende Legende van Fortuna Sittard werd op 9 januari 43 jaar. Scoorde voor de Limburgers aan de lopende band en deed dit in de herfst van zijn carrière ook voor BV Veendam. Scoort tegenwoordig in de spits met zijn eigen rijschool, residerend in de hoofdstad van Drenthe: Assen.

Linker centrumspits: Milko Djurovski (55 jaar)
‘Milko de Rookmagiër’ blies op 26 januari 53 kaarsjes uit. Groeide begin jaren ’90 uit tot een razendpopulaire cultspits van FC Groningen. Naast het Oosterpark-stadion was zijn tweede geliefde locatie in Groningen de binnenstad, waar de met een fraai stoppelbaardje versierde Macedoniër graag vertoefde met een sigaretje tussen de lippen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *