Boekbeschouwing: ‘Het gouden AZ’

Het Gouden AZ

Boekbeschouwing: ‘Het gouden AZ’. Over de opbouw en onttakeling van een voetbalmachine in de periode 1972-1988.

Het Gouden AZ
Het Gouden AZ

Het voetbalboek bestrijkt de periode 1972-1989, en behandelt de aanloop naar het Landskampioenschap dat AZ in 1981 behaalde. Deze titel was bijzonder, omdat voor het eerst een provincieclub erin slaagde de hegemonie van de klassieke top-3 Ajax, Feyenoord en PSV wist te doorbreken. Daarna heeft het zelfs tot 2009 geduurd totdat weer een andere club daarin slaagde. En dit was opnieuw AZ. Het boek is een uitgave naar aanleiding van vijftig jaar AZ (1967-2017).

Op zondagmiddag 3 mei 1981 schrijft AZ’67 voetbalgeschiedenis. De Alkmaarders verslaan Feyenoord namelijk met 1-5 in de eigen Kuip en kronen zich op imponerende wijze tot landskampioen. Sinds 1964 verdeelden de ‘grote drie’ Ajax, Feyenoord en PSV alle titels. Deze hegemonie is nu echter doorbroken: een unieke prestatie.

Hoe is AZ’67 daarin geslaagd? Daarover gaat dit rijk geïllustreerde boek. Jeroen de Haan-Rißmann en Jan-Jaap van den Berg zijn voetballiefhebbers. Een uniek 450 pagina’s tellend hardcoverboek met honderden schitterende foto’s over Het Gouden AZ in een gelimiteerde oplage. Klik hier voor de eigen website met de digitale versie van het boek.

Het is een mooi uitgegeven, fullcolour boek geworden. En dat zeker niet alleen door de tientallen fraaie foto’s. Elk exemplaar van het boek heeft namelijk ook een uniek nummer. Wij hebben No. 0889 weten te bemachtigen. Een limited edition. Slim gedaan want dat voelt speciaal; een eigen uniek nummer van deze speciale editie. Maar eerlijk is eerlijk: het is met recht ook een bijzonder boek geworden.

Dit boek is een ode aan een gouden generatie in Alkmaar. Met spelers als Kees Kist, Jos Jonker, Jan(tje) Peters, Kristen Nygaard, Peter Arntz, Henk Rijnsoever, Johnny Metgod, Ronald Spelbos, Eddy Treijtel, Kurt Welzl en Pier Tol. En terecht! Want dit zijn toch namen waarvoor je naar het stadion kwam.

In seizoen 1980/81 behaalde bovenstaand illuster gezelschap met AZ’67 het landskampioenschap. Het was de kroon op wat zorgvuldig was opgebouwd in Alkmaar. Deze opmars leidde in 1977 tot het eerste tastbare succes met een derde plaats in de Eredivisie en daarmee de eerste Europese kwalificatie. Het jaar daarop werd opnieuw de derde plaats behaald en werd er beslag gelegd op de eerste hoofdprijs: de KNVB Beker.

Het was duidelijk dat AZ zich wilde gaan mengen in de strijd voor het landskampioenschap. Met sterkhouders als Kees Kist, Kristen Nygaard en Hugo Hovenkamp en onder leiding van coach Georg Kessler werd gewerkt aan de vurige droom van de gebroeders Molenaar. Waarvan Cees enige jaren eerder aan Leukemie was overleden. Eerst werd nog achtereenvolgens de vierde en tweede plaats behaald.

Maar in 1981 was het dus zover: het eerste landskampioenschap in de clubgeschiedenis. Onaantastbaar was AZ dat seizoen, met slechts één nederlaag in de Eredivisie, een finaleplaats in de UEFA Cup en winst in het toernooi om de KNVB Beker. Het seizoen erop werd nog een derde plaats bereikt en opnieuw de KNVB Beker gewonnen met de bijna voltallige kampioenselectie van het jaar ervoor.

Echter zouden de sterren van AZ hun gouden periode verzilveren met lucratieve transfers naar grotere competities en trok Klaas Molenaar zich langzaam maar zeker terug uit de club. Dit leidde in 1988 tot degradatie uit de Eredivisie. Want door de befaamde salonremise tussen P.E.C. Zwolle en FC Volendam trok AZ aan het kortste eind. En uiteindelijk zou dit ook opnieuw tot financiële problemen leiden.

Dit is dan ook hoe het boek is opgebouwd. Het gaat namelijk van de opbouw (deel 1) naar de gouden jaren (deel 2) en sluit af met de onttakeling (deel 3). Door mooie foto’s en een uitgebreide verhalen wordt verslag gedaan van deze periode van een relatief kleine club die tot grootse daden kwam. Het boek is daarom een aanrader voor de voetbalfan!

Ook een boek door ons laten recenseren? Neem contact met ons op via info@kentudezenog.nl

 

Boek ‘Het gouden AZ ‘
Auteur: Jan-Jaap van den Berg Jeroen de Haan
Uitgever: AZ
Nederlandstalig
450 pagina’s
Zomer 2017

Productspecificaties
Soort: met illustraties
Taal: Nederlands
Hardcover
Verschijningsdatum: zomer 2017
Druk 1
ISBN 97890
Doelgroep: volwassenen

Voorafgaand aan AZ – FC Twente namen Kristen Nygaard, Jan van Veen en David Loggie het boek ‘Het Gouden AZ’ in ontvangst:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *