Boekbeschouwing: ‘Het waren 18 onvergetelijke minuten…’

Het waren 18 onvergetelijke minuten

Het waren 18 onvergetelijke minuten… De bijzondere levensverhalen van elf spelers die één keer Oranje haalden.

Het verhaalt over een verrassende mix van zeer uiteenlopende typevoetballers uit het verleden die één ding gemeen hebben: ze speelden een hele interland. Daarom leest het lekker weg, dit boekje. En zeker eentje voor als je iets wilt lezen maar wanneer je geen zin hebt in (te) zware kost.

Dit is prima leesvoer voor onder de kerstboom, zo gezegd! En het thema is leuk gevonden, de verhalen smakelijk en het leest comfortabel. Wel is het hier en daar erg schijtlollig en vliegen je de vergelijkingen wel erg vaak ‘om je oren’. De feiten worden namelijk veelal (te) geromantiseerd al kan dat natuurlijk met nostalgische verhalen. Maar dat neemt niet weg dat hier en daar de overdrijving wel erg de overhand heeft.

Spelers als Henk Houwaart, Hennie Meijer en Romeo Zondervan (KentudezeNog?) krijgen een mooi podium en hebben zeker ook een goed verhaal. Het geeft ook een interessant inkijkje in het leven van spelers die de absolute top voor een keer haalden. Echter is het veelal ook vaak hetzelfde liedje: geboren met de bal, altijd spelen op het pleintje, slecht presteren op school en spijbelen als een ‘volleerd’ voetballertje in de dop. Al met al heb ik het met plezier uitgelezen!

Enkele online reacties:

“Mooie, komisch en goed geschreven verhalen over opvallende figuren uit de geschiedenis van het Nederlands Elftal.”

Een leuk concept, dat de schrijver één op één gekopieerd heeft. Dit van het boek ‘Eenmaal Oranje’ dat vijf jaar geleden verscheen. Hij interviewde alle zelfde spelers en gaf het een nieuwe titel. Niet verboden, wel heel sneu. Maar ik zou het origineel kopen, dat is nog goedkoper ook.”

“Een top cadeau om te krijgen.”

Samenvatting
Drama, trots, ontroering en vooral smakelijke anekdotes. Want de geschiedenis van het Nederlands elftal bevat ook wat onbekendere verhalen. Sommige spelers werden één keer opgeroepen voor Oranje. Ze zongen het volkslied en speelden de wedstrijd van hun leven, of niet, maar het bleef bij deze ene keer. Tim Niehe zoekt elf van hen op en portretteert ze met empathie en humor.

Zo lezen we over de rechtsback die voor Haagse hoeren werkte, de linkshalf die de jaloerse ex van zijn vrouw neerstak, en de rechtsbuiten die een ster was in de Bundesliga maar werd weggepest bij Oranje. Want in het ‘gelegenheidsteam’ van Tim Niehe zitten Sander Boschker, Romeo Zondervan, Wim Meutstege, Wim Koevermans, Jan van Deinsen, Ugur Yildirim, Willi Lippens, Henk Houwaart, Henny Meijer, Barry van Galen en Marcel Peeper.

‘Het waren 18 onvergetelijke minuten’ is een verrassende verzameling vol smakelijke anekdotes over elf bijzondere levens. En met voorwoord van niemand minder dan recordinternational Wesley Sneijder!

Tim Niehe (1992) studeerde na het gymnasium aan de Universiteit van Amsterdam. Ook liep hij stage bij AT5 en het Jeugdjournaal. Daarnaast ambieert Niehe een carrière in de sportjournalistiek. In zijn debuut combineert hij zijn twee grote passies: voetbal en schrijven.

Het waren 18 onvergetelijke minuten
Auteur: Tim Niehe
Uitgever: Uitgeverij de Kring
Nederlandstalig 192 pagina’s 9789462970847 september 2017

Productspecificaties
Soort: Met illustraties
Taal Nederlands
Afmetingen 17x216x140 mm
Gewicht 263,00 gram
Verschijningsdatum september 2017
Druk 1
ISBN10 946297084X
ISBN13
9789462970847
Doelgroep Volwassenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *