Jeroen Heubach (1974)

Jeroen Heubach

Jeroen ‘Heubach Hooligan’ (24 september 1974) speelde als verdediger, met uitstapjes naar MVV Maastricht en N.E.C. Nijmegen, bijna 300 wedstrijden voor de Tukkers van FC Twente.

Onverzettelijke linksback en cultheld van FC Twente. Een jongen uit de regio, clubman in hart en nieren, altijd voorop in de strijd! Hij maakte er veel mee, maar het hoogtepunt was het winnen van de beker in het jaar 2001. Verder speelde hij met de club uit Enschede ‘europees’ en sloot hij zijn loopbaan, inclusief een uitstapje naar MVV, af na 334 wedstrijden (zeven goals) bij NEC te Nijmegen.

“FC Twente heeft mij respectloos behandeld”, aldus Heubach toen hij in 2015 door zijn (!) club aan de kant werd geschoven. Kenmerkend: het hart op de tong, een man van het volk waar men zelfs een tatoeage van liet zetten. Populair bij ‘de harde kern’ door zijn onverzettelijkheid en sprints langs de zijlijn. Jeroen Heubach rende ooit na een benutte penalty naar het vak met Twente-supporters en toonde de gekromde elleboog en de gebalde vuist. En de meute zong “Heubach, Hooligan”! Zijn bijnaam was geboren.

Maar eerst terug naar het begin van de loopbaan van Heubach; de bouwvakkerszoon speelde bij de lokale Katholieke club VOSTA. Wat de briljante afkorting is voor: Vooruit Omhoog Sportief Trots Alles. Het eerste elftal van deze club speelt tegenwoordig in de Vijfde klasse zondag. Jeroen werd op zijn zestiende jeugdspeler van FC Twente. Heubach kwam ook al snel in diverse nationale jeugdelftallen waarin hij samenspeelde met Giovanni van Bronckhorst, Patrick Kluivert en Clarence Seedorf.

De Tukker was in de eerste jaren nog middenvelder met een aardige techniek, een goede pass en dito loopvermogen. Totdat bondscoach Dick Advocaat hem tijdens een toernooi op de Canarische Eilanden als linksback opstelde. Hij is nooit meer op een andere plek gezet..

Enschedeër Heubach speelde op 11 december 1994 zijn eerste wedstrijd voor de Tukkers, thuis tegen MVV. Hij viel aan het begin van de tweede helft in voor Wilfried Elzinga. Met spelers zoals Hoogma, Bosvelt, Bruggink, Oude Kamphuis en Ter Avest had Twente een goede ploeg die onder trainer Hans Meyer zelfs als derde eindigde. Na drie seizoenen had Heubach mede daarom nog maar zeventien wedstrijden gespeeld, waarin hij niet tot scoren kwam. Daarom vertrok hij, transfervrij, naar MVV om aan meer speeltijd toe te komen.

De club uit ‘Maastrig’ was net gepromoveerd naar de eredivisie en Heubach rijpte er als mens en als voetballer. Hij veroverde er een basisplek, speelde er 56 wedstrijden en wist zelfs eenmaal het vijandelijke net te vinden. Zijn oude trainer Meyer was het niet ontgaan en haalde de linksback in 2000 terug naar Enschede. Meyer zag zich echter al na twee maanden ‘bij de weg gezet’ en weer belandde Heubach in eerste instantie op het ‘tweede plan’. In dit geval was het André Karnebeek die hem dwars zat.

Toen deed de onverzettelijkheid van Heubach opgeld. Hij trainde zich het snot voor de ogen, knokte voor wat hij waard was en speelde zich vanaf het seizoen 2002/2003 in de basis. Tot 2008 was hij basisspeler van de ploeg, hierna verloor hij de concurrentiestrijd van Edson Braafheid en moest het doen met enkele invalbeurten.

Het seizoen 2007/2008 was een hele beste voor Heubach en zijn teammakkers. De voorrondes van de Champions League werden behaald door een knappe tweede plek in de Eredivisie. Op 18 mei 2008 werd Heubach daarom legendarisch door ploeggenoot Rob Wielaert toegezongen tijdens de huldiging op de Oude Markt in Enschede met “Ronaldinho, Heubach komt eraan”!

In het seizoen 2009-2010 kwam de linksback tot de winterstop in de competitie echter helemaal niet in actie voor FC Twente. Op 23 december 2009 kwam Heubach, in het KNVB Bekerduel tegen Helmond Sport, voor het laatst binnen de krijtlijnen tijdens een officiële wedstrijd voor FC Twente. Heubach speelde in totaal veertien seizoenen bij FC Twente en kwam tot 273 competitiewedstrijden en zes goals voor de club.

In de winterstop van seizoen 2009/10 vertrok Jeroen op huurbasis naar N.E.C., waardoor hij het kampioenschap met FC Twente misliep. Bij N.E.C. kwam Heubach, mede geplaagd door enkele blessures, slechts tot negen wedstrijden. Jeroen Heubach zette in 2010, na bijna zestien jaar actieve dienst, een punt achter zijn profloopbaan. De 35-jarige linksback speelde met NEC zijn laatste wedstrijd tegen Ajax. Hij ging daarna deel uitmaken van de trainersstaf van FC Twente A1 en ging namens de club contacten onderhouden met de supporters- en sponsorgeledingen.

De clubicoon van FC Twente, werd in 2015 na 22 jaar trouwe dienst ontslagen bij de club. Dit nadat de club in geldnood geraakt was, tot grote teleurstelling van Heubach. Vanaf 2010 tot juli 2015 was Heubach bij FC Twente in dienst geweest als assistent-trainer van de A1 en B1 van de Voetbalacademie. Tevens onderhield hij namens de club contacten met supporters- en sponsorgeledingen, maar toch werd hij op straat gezet.

Tegenwoordig begeleidt hij probleemjongeren bij ‘Zekere Basis’ in Enschede. Hij helpt die jongeren met het aanbrengen van structuur in hun leven en het opbouwen van een zelfstandig bestaan.

(Foto: ANP – Louis Van Der Vuurst)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *